Standard fürdődézsáink felépítése:

- C-profil illesztésű, 46 mm falvastagságú, peremes kialakítású fa fürdődézsa (átmérő 160-350 cm)

- belső ülőkével ellátva

- kályharáccsal szerelve

- 4,6 cm vastag fenyő kályhafedéssel (italtartó, tűzifatartó)

- 1 db lépcsővel

- 1 db fenyő fedőlemezzel

- 1 db rozsdamentes kályha kéménnyel

- 3 db rozsdamentes acél abronccsal

A dézsafürdő előnyei:

- Télen-nyáron jól kihasználható, kellemes fürdőzést biztosít

- Olcsó üzemeltetés és karbantartás

- Gyors és könnyű telepítés

- Meleg víz (sós fürdő) jótékony hatása

- Hangulatos, kellemes wellness kikapcsolódás

- A környezetünk természetes dísze

- Kiváló ár-érték arány

- Szivattyúval és víztisztítóval is felszerelhető

Üzembe helyezés:

A dézsafürdő helyének kiválasztásakor figyelmbe kell venni, hogy a fára hatással van az időjárás, főként a páratartalom. Nedvesség hatására a fürdődézsa falai megdagadnak, száraz környezetben viszont zsugorodnak kissé (ez a faanyag természetes tulajdonsága, de a szigetelés ettől függetlenül tökéletes lesz).

A fürdődézsát vízszintes, egyenletes felületre helyezze, ami elbírja a feltöltött dézsa tömegét a fürdőzőkkel együtt! Talajkiegyenlítéshez sóder, kavics vagy beton alkalmazható. Javasoljuk, hogy helyezzen a dézsafürdő lábai alá farönköket (merőlegesen) a megfelelő légáramlás elérése érdekében. A fürdődézsát nem szabad közvetlenül a földre telepíteni, sem olyan helyre, ahol a dús aljnövényzet gátolhatja a szabad levegőáramlást.

Használaton kívül javasolt lefedni a dézsafürdőt, így kevesebb szennyeződés jut a vízbe. Annak érdekében, hogy ellenálljon az időjárás hatásainak, a fürdődézsa külső oldala páccal, olajjal kezelhető.

Tűzvédelem:

Épülethez közeli elhelyezésnél ügyeljen rá, hogy a fürdődézsa kéménye függőlegesen és vízszintesen is megfelelő távolságban (min. 3 méter) legyen minden gyúlékony anyagtól. Ha gyúlékony anyag van a kémény közelében, mindenképp alkalmazzon hőszigetelést a kémény körül! Tető közelében, illetve födémen való átvezetésnél a kémény teteje legalább 1 méterrel meg kell, hogy haladja a tető legmagasabb pontját. A kályha közelében, az égéstér előtt sem szabad semmilyen gyúlékony anyagnak lennie.

FIGYELEM!
TILOS TÜZET GYÚJTANI A KÁLYHÁBAN, HA A FÜRDŐDÉZSA ÜRES, VAGY NINCS MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ VÍZ BENNE, MERT EZ A KÁLYHA MEGRONGÁLÓDÁSÁHOZ VEZET! A KÁLYHA HASZNÁLATA ALATT A VÍZ SZINTJÉNEK MINDIG 5 CM-REL A FELSŐ ÁTVEZETŐ CSŐ FELETT KELL LENNIE!

A fürdődézsa fala:

Az első használat alkalmával a fürdődézsa enyhén szivárogni fog. Ez a jelenség normális, és pár alkalom után teljesen megszűnik. A legelső feltöltéskor több víz szükséges, mint a későbbiekben. Ha a telepítés után azonnal használni kezdik a fürdődézsát, nem kell megszorítani a fémpántokat. A dézsa fala csak rendszeres használat mellett válik teljesen szigeteltté (néha folyamatos használatnál is előfordulhat apróbb szivárgás).

Biztonság:

Ha nem sófürdőzéshez használja a dézsát, a megfelelő higiénikus állapot megőrzésének érdekében rendszeresen cserélni kell a vizet, és tisztítani a fürdődézsát. Ehhez lehetőleg természetes összetevőjű, bio tisztítószereket használjon. Közcélú alkalmazás esetén klóros fertőtlenítőszerek alkalmazása javasolt. Fertőző bőrbetegséggel, illetve szív- és érrendszeri panaszok esetén a dézsafürdő használata nem javasolt. A megfázás elkerülése érdekében, hideg időben viseljen sapkát a fürdőzés alatt.

Ha huzamosabb ideig nem használják, a fa fürdődézsa is veszít valamennyit szigetelőképességéből. Az új dézsák általában szivárognak, ezért az első használatot megelőzően célszerű a dézsa falát ellenőrizni, és ha túl lazának tűnnek, feszíteni a pántokon. Javasoljuk, hogy a legelső feltöltésnél vizezze be az egész dézsát, így gyorsabban megtelik vízzel. Az első feltöltéshez jóval több víz szükséges, mint a dézsafürdő névleges befogadóképessége.

  • Ne engedje le addig a vizet a dézsából, amíg a kályha nem hűlt ki teljesen!
  • Ne töltse túl a dézsafürdőt!
  • Ne hagyja megfagyni a vizet a fürdődézsában! Fagypont alatti hőmérsékletnél biztosítsa a folyamatos fűtést, vagy engedje le teljesen a vizet!

Az ajánlott fürdőzési vízhőmérséklet +37°C. A kályha a hagyományos háztartási fatüzelésű kályhákkal megegyezően működik. Először kisebb méretű tűzifát tegyen az égéstérbe, majd fokozatosan következhetnek az egyre nagyobb darabok. Hatékonyabb, ha a fürdőzés közben folyamatosan fenntartja a tüzet. A hamutálat minden használat után ki kell üríteni – ha a kályhában hagyja, azzal megrövidíti az égéstér élettartamát. A hamulapátot tüzelés közben sose hagyja a hamutálban, mert megrongálódik. A hamulapát csak a hamutál kiürítéséhez használható. A tüzeléshez mindig száraz fát használjon. Tűzgyújtó folyadékokat csak az előírásoknak megfelelően használjon.

A só nagy szerepet jászik a szervezet ionháztartásának szabályozásában, és fertőtlenítő hatása is jelentős.

Hargita megyében, a Parajd környéki sóvidéken régóta üzemelnek sós vizes gyógyfürdők, a szovátai sós vizű Medve-tóról nem is szólva, amely minden évben nagy létszámban vonzza a gyógyulni vágyókat. Természetesen Parajdon kívül is számtalan hely akad még, ahol a só jótékony egészségügyi hatásait élvezhetik a látogatók. Napjainkban a sóterápiát már tudatosan alkalmazzák légzés- és fürdőterápia formájában világszerte.

Kevesen tehetik meg, hogy több hétre elutazzanak valamelyik külföldi sóbarlanghoz, hogy részesülhessenek annak gyógyító erejében. Segítségünkkel mostantól otthonában is élvezheti a só jótékony hatásait fürdőterápia formájában, illetve telepített sóbarlangban.